diet-1161153_1920

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy często wykorzystywany jest w kuchni. Używa się go między innymi przy produkcji przetworów na zimę. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że ocet jabłkowy posiada również cenne właściwości lecznicze i równie często co w kuchni stosowany jest w medycynie naturalniej. Główną zaletą octu jabłkowego jest to, że pomaga on spalać tkankę tłuszczową, dzięki czemu chętnie stosowany jest przez osoby walczące z nadwagą. Ponadto regularne spożywanie octu wyprodukowanego z jabłek pomaga oczyścić organizm z toksyn i innych szkodliwych produktów przemiany materii. Zawiera on bardzo duże ilości magnezu, potasu oraz fosforu – jednych z najważniejszych mikroelementów, które wpływają na poprawne funkcjonowanie organizmu człowieka. Jak donoszą ostatnie badania ocet jabłkowy jest również bardzo skutecznym orężem w walce z cukrzycą – jako dodatek do potraw zawierających duże stężenie węglowodanów hamuje produkcję insuliny oraz spowalnia proces przyswajania cukrów prostych do krwie człowieka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *